top

Hessbrännare (Dönland)

Hessbrands kultur påminner delvis om de övriga dönska ländernas, även om den har sin egen särprägel. Något som skiljer landet från resten av Dönland är att där finns en stark bågskyttetradition, som uppmuntras från högre ort för att stärka landets arméer. Från Hessbrand rekryterar därför Gillet skickliga långbågeskyttar vars förmåga att regna död och förgörelse över sina fiender är vida fruktad. Hessbrännare har en klädstil som skiljer sig från den som ses hos knektar från Storjakowern.

Rollförslag

Bågskytt

Bågskyttar är lätt rustade och jordnära trupper som ofta har god skogsvana och är bra på att jaga. Deras skicklighet med pil och båge gör dem till värdefulla allierade för Gillet som ofta använder dem som understödstrupper till sina reguljära styrkor. I och med att bågskyttarna från hessbrand är lätt rustade fungerar de bra både på det öppna slagfältet och i tätare skog och mark.

Närskydd

I varje kampgrupp av bågskyttar finns ett par stycken tyngre beväpnade nästridssoldater. De finns till för att skydda gruppens bågskyttar och göra gruppen mindre beroende av skydd från andra styrkor.

Sjukvårdare

I varje kampgrupp ingår det oftast en knekt med sjukvårdsutbildning som kan behandla lättare skador i fält. Vid allvarliga skador kan den sjukvårdskunnige förhoppningsvis stabilisera skadan tills mer specialiserad hjälp anländer eller tills den skadade kan föras tillbaka till ett av sjukvårdslägren.

Webel, Gefreiter

Webeln är det befäl som leder en kampgrupp, i strid och i vardagen. En kampgrupp består normalt av 5-7 man varav en har rangen Gefreiter och är Webelns andreman. Gefreitern leder halva gruppen i strid och tar över ansvaret om Webeln inte är närvarande eller på annat sätt inte kan leda gruppen.Som Webel har man ett ansvar både inlajv över sitt manskap och offlajv över deras spelupplevelse. Kontakta arrangör om du vill spela Webel.

Förväntade spelupplevelser

Som Hessbrännare kommer du få utföra mycket varierande uppgifter på slagfältet. Du  kommer få ge understöd till andra grupper i regelrätta linjestrider där ni beskjuter utvalda mål, i mindre uppdrag i skogen eller vid strategiskt viktiga positioner där Hessbrännare kommer till sin rätt.

I lägret kommer det finnas soldatsysslor att göra såsom vakthållning, lägerarbete, exercis och utrustningsvård. Hesbrännare har också ledig tid som de kan spendera som de önskar, exempelvis i mässen.

Dräktkrav

Observera att dräktkrav faktiskt är ett krav och att nedanstående är vad du behöver ordna för att kunna spela hessbrännare. Om du skulle få problem med detta ta kontakt med din gruppsamordnare i god tid före lajvet.

  • Hessbrandsk klädsel
  • Gambeson eller annan lätt rustning för bågskyttar.
  • Gambeson eller medeltung plåt eller brigandin för närskydd.
  • Hjälm för närskydd.
  • Pilbåge, koger, lätt handvapen för bågskyttar
  • Handvapen och sköldar för att kunna skärma skyttar.
  • Gradmarkering om du är befäl.
  • Fältflaska för vatten.
  • Bältesväskor eller axelväska för mat och inlajvförband.
  • Myntbehållare.

Mallar:

Hessbradsk grundklädsel. (Kommer senare)

Läs mer

Organisationen Gillet

Dönland

Inspiration

Här kommer det finnas foton på fotknektar. Har du en snygg bild som följer rollkonceptet, välkommen att skicka den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Fotografen måste ge sitt tillstånd så vi får använda bilden.

bottom
© 2012 Krigshjärtan