top

Skaegi - Dräkter

Den skaegiska dräkten är hämtad från vikingatidens norden. Vi kommer därför inte beskriva den i detalj här utan hänvisa till historiska källor.

Känsla

Känslan som ska förmedlas är Viking. Kraft, heder och tradition. Skäggväxt på män, liksom flätor för både män och kvinnor är uppskattat.

Kön

Skaegi har liksom vikingatiden ett könsuppdelat samhälle med mans och kvinnodräkt. Det förekommer dock att kvinnor bryter könsmönstret och blir exempelvis krigare. De har då en mer praktisk dräkt, utgå från männens.

Material och färger

Använd helst historiska material som linne, ylle, läder, skinn och päls. Skaegi använder gärna vackra och klara växtfärger i sin dräkt. Var inte rädd för färg så länge den är naturlig. Alternativa material kan vara okej, om de påminner om sin historiska förebild, exempelvis grov linneliknande bomull.

Dräktkrav

Du bör som skaegi åtminstone ha två-tre typiska vikingatida plagg. Kravet är att helhetsintrycket är Viking. För kvinnor är den vikingatida hängselkjolen ett utmärkt val, kanske kombinerat med en huvudduk och en underklänning. För männen är pösbyxor, kaftan och en lökmössa exempel på bra plagg.

Krigare

Som krigare är ringbrynja, rundsköld och svärd eller yxa vanligt. Långbågar förekommer också, men bland skaegi anses det mer hedersamt att möta fienden i närstrid.

Inspiration

Inspirationsbilder kommer läggas upp i vårt bildgalleri allteftersom. Föreslå gärna egna inspirationsbilder.

Tips

bottom
© 2012 Krigshjärtan